27 Mayıs 2009 Çarşamba

Openfiler

Kurulum

Sunucu makinemizi CD’den açılır şekilde ayarlayıp sistemi Openfiler kurulum cd sinden başlatıyoruz.


CD’den yükleme sonrası karşımıza kurulum başlama ekranı geliyor. Buradan farklı kurulum seçeneklerini yapılandırabiliriz. Çok özel bir durum olmadığı için Enter diyerek devam ettim.

İlk olarak rPath Linux ekranı geliyor. Bu kısımda CD doğrulama yapılıp yapılmayacağı sorulmakta. Yapmak istiyorsanız Ok düğmesine, yapmak istemiyorsanız Skip (atla) düğmesine Enter diyerek devam ediyoruz.




Openfiler karşılama ekranı karşımıza çıktı. Next (ileri) diyerek devam ediyoruz.



Klavye düzenimizi Turkish olarak seçiyor ve devam ediyoruz.



Bu kısımda Otomatik disk bölümlendirme veya Elle disk bölümlendirme seçeneklerini seçiyoruz. Ben elle yapılandırmayı tercih ettiğim için Manually partition with Disk Druid (Disk Druid ile elle disk bölümlendirme) seçeneğini seçiyor ve Next (ileri) diyoruz.



Bu kısımda dikkat etmemiz gereken bazı konular var. Tüm disk sistemini donanımsal Raid üzerinden yapılandırırsak bu kısımda sadece yeterli kök dizin (/) ve takas (swap) alanı kısmını oluşturup kalan kısmı boş olarak bırakmış oluruz. Daha sonra bu boş kısmı Openfiler Web arabiriminden birimler haline getirerek kullanabileceğiz. Eğer donanımsal Raid kontrolcümüz yoksa veya sistem tanımamış ise öncelikle sistemin kurulacağı kök dizini ve takas alanını oluşturuyoruz. Esas kurulumda kullandığım sistemdeki Raid kontrolcüsü Openfiler tarafından tanınmadı. Bu nedenle yazılımsal Raid kurulumu yaptım.


Bu kısımda da ağ yapılandırmasını yapıyorum. Sunucuda DHCP kullanmak çok mantıksız olacaktır o nedenle sabit bir ip verip gerekli yapılandırmayı yapıp kuruluma devam ediyorum.
Not: IP verilirken İnternet’e erişimi olan bir ip kullanmanızda fayda var. Çünkü kurulum sonrası güncelleştirme işlemlerinde İnternet kullanılacaktır.



Bu kısımda da zaman dilimi yapılandırmasını yapıyoruz. Europe/Istanbul diyerek devam ediyoruz.



Görüldüğü gibi root şifresinin tanımlandığı kısım.



Yapılandırmayı yaptık. Artık sabit diske kurulum için ileri (Next) diyebiliriz.



Sabit disk biçimlendiriliyor.


Kurulum imajı sabit diske aktarılıyor.



Şimdi de gerekli yazılımlar kuruluyor.


Sistem yükleyicisi kuruluyor.



Kurulum tamamlandı. Reboot (Yeniden başlat) diyerek sistemi yeniden başlatıyoruz.



Bu kısımda virtualbox'a kurduğumuz openfiler var.'Enter' ruşuna basarak devam ediyoruz.



Karşımıza openfiler karşılama ekranı gelti.Burda web üzerinden openfiler'i açacağımız 'Ip' adresi yazılı.Şimdi nas login kısmına 'root' yazıp kurulum sırasında koyduğumuz root şifresi ile sisteme giriş yapıyoruz.

Kurulumdan Sonraki Ayarlar

Kurulumdan sonra mutlaka güncelleştirme yapmakta fayda var.Sisteme root olarak giriş yaptıktan sonra aşağıdaki komut ile güncelleştirmeleri yapıyoruz.

#conary updateall

Güncelleştirmeleri yaptıktan sonra gerekli ayarlamaları yapabiliriz.Şimdi herhangi bir browser dan internete bağlanıp şu adrese bağlanıyoruz:

https://:446/

Örnek: https://192.168.1.12:446/



Open filerin web arayüzünü kendi internet sayfamızda görüntüledik.Openfiler'i ilk kurduğumuzda web kullanıcı adı 'openfiler',şifresi ise 'password' olarak tanımlıdır.Bu kullanıcı adı ve şifreti kullanarak sisteme giriş yapıyoruz.



Sisteme giriş yaptığımızda karşımıza Status (Durum) ekranı çıkıyor. Bu kısımdan donanım bilgileri, hafıza ve disk alanı kullanımı, ağ kullanımı gibi bilgileri görebilirsiniz.

Öncelikle Accounts (Hesaplar) sekmesinden kullanıcıların tutulacağı yöntemi seçmeniz gerekiyor. Ben yerel LDAP sunucusu üzerinde kullanıcıları tutmayı tercih ettim.



Benim yaptığım ayarda alan adı olarak nas.trlinux.org seçtim. Yani bu alan adına göre LDAP yapılandırmam aşağıdaki gibidir.

Local LDAP Server: seçili
Use TLS : Kapalı (Yerel kullanımda gereği yok uzak LDAP sunucunuz var ise kullanmanızda yarar var)
Base DN : dc=nas,dc=trlinux,dc=org
Root DN: cn=Manager,dc=nas,dc=trlinux,dc=org
Root bind password : şifre giriyoruz. Türkçe karakter kullanmayın.
SMB Ldap Configuration: seçili
User password policy : seçili isterseniz kullanmayabilirsiniz.

Not: Eğer Kerberos sunucunuz var ise Expert View altından yapılandırmasını yapabilirsiniz. Ayrıca diğer gelişmiş özelliklere de erişebilirsiniz.


LDAP ayarlarını yaptıktan sonra hangi sunucu hizmetlerini çalıştırmak istiyorsak Services sekmesi altında bu hizmetleri etkinleştiriyoruz.

Sıra geldi ilk grubumuzu ve kullanıcımızı eklemeye. Sağ taraftaki Accounts Section kısmı altındaki Administration bölümüne tıklıyoruz.

İlk olarak Grup ayarlarını yapıyoruz. Grup adını girip Add Group ‘a tıkladığımızda ekleniyor. Bu kısımda Override automatic GID seçeneği oldukça önemli. Forumlardan yaptığım araştırmalarda otomatik olarak atanan ilk grup kimlik no su 500 ile sistemde sorun yaşandığı belirtiliyor. Bunu engellemek için Override automatic GID seçenine tıklayıp açılan GID number kısmına 1000 rakamını verip grubumu ekledim. Artık ekleyeceğiniz her yeni grupta sıralama 1000 üzerinden devam edecektir.


Grubumuzu ekledikten sonra grubumuz altına bir kullanıcı hesabı açalım. Önümüzdeki ekrandaki kullanıcı adı ve şifre girişlerini gerçekleştirip Primary Group ‘tan açtığım grubu seçiyorum. Bu kısımda da göreceğini Override automatic UID kısmınıda etkin hale getirip 1000 kullanıcı no sunu veriyorum ve Add User butonuna tıklayarak sisteme kullanıcıyı ekliyorum.

Sağ taraftaki Accounts Section kısmı altındaki User List ve Group List bölümlerinden kullanıcı ve grup listesini görebilirsiniz.

Admin Password kısmından da admin kullanıcı olan openfiler ‘ın şifresini değiştirebilirsiniz. İlk yapmanız gereken iş bu olsun.

Şimdi de bir Physical volume oluşturalım.Bunun için sağ taraftaki Volume Section menüsünden Block Devices i seçelim.



Edit Disk bölümünden üzerinde physical volume oluşturacağımız diski seçiyoruz.Gelen sayfanın en altına inersek diskte ne kadar boş alan olduğunu gösteren listeyi görebiliriz.Mode bölümünden Primary, Partition Type bölümünden de Physical Volume seçeneğini seçiyoruz.Daha sonra volume'nin boyutunu belirledikten sonra Create butonunu tıklıyoruz.



Daha sonra karşımıza disk üxerindeki bölümlendirmelerin olduğu bir liste gelecek.Benim oluşturduğum physical volume listenin en sonuna eklendi.



Oluşturduğumuz physical volume yi eklemek için bir Volume Group ekleyeceğiz.Sağ taraftaki volume section menüsünden volume groups u seçiyoruz.

Bu kısımda da uygun bir isim belirleyip listeden physical volume seçip Add Volume Group butonunu tıklıyoruz.



Gelen sayfada aşağıdaki gibi yeni eklediğimiz volume group un bilgisi görünüyor.



Bu ksımda da oluşturduğumuz volume grtoup için volume oluşturuyoruz.Sağ taraftaki volume section menüsünden Add Volume yi tıklıyoruz.



Bu ekran da yeni oluşturduğumuz volume group u seçip Change butonuna tıklıyoruz.
Uygun bir volume adı seçildikten sonra volume description kısmını boş bırakıp required space kısmını istediğimiz gibi ayarlıyoruz.Daha sonra File system/Volume type kısmını kesinlikle iSCSI seçiyoruz. ve Create butonuna tıklıyoruz.



Eğer her şey yolunda giderse gelen sayfada kocaman bir yeşil pie chart gözükür.



Artık volume ekleme işlemimiz başarıyla gerçekleşti.Şimdi iSCSI servisini aktif hale getirmeliyiz.Bunun için Services sekmesini tıklıyoruz ve gelen sayfada Modification kısmında ki Enable yi tıklıyoruz.



Daha sonra Volumes sekmesini tıklıyoruz.Gelen sayfada sağ taraftaki volume section menüsünden iSCSI Targets bölünü tıklıyoruz.
Bu kısımda da iSCSI target oluşturacağız.Gelen sayfada Target Configuration sekmesini seçip Add butonunu tıklıyoruz.



Şimdi de aynı sayfada LUN Maping sekmesini seçiyoruz ve Map butonuna tıklıyoruz.



Bu işlemlerden sonra Openfiler in kurulumunu ve web arayüzü ayarlamalarını tamamladık.Artık Openfiler kullanıma hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder