Dosya Sunucusu
Bir dosya sunucusu, bilgisayar dosyalarının paylaşılan depolama belgelere(ses dosyaları, fotoğraf, film, görüntü, veri tabanları, vb) bir yer sağlamak amacıyla kullanılır. Bu bilgisayar ağına bağlı olan iş istasyonları tarafından erişilebilir. Bir dosya sunucusu genellikle hesaplamalar yapmaz ve müşteriler adına tüm programları çalıştırmaz. Bu öncelikle hızlı depolama ve iş istasyonlarındaki karışık hesaplama bilgilerinin alımını sağlamak için tasarlanmıştır.
Bir dosya sunucusu özel olarak tasarlanmış olabilir. Özel bir sunucu genellikle iş istasyonları ile veritabanı ve dosya okumak/yazmak için tasarlanmıştır. Bir iş doğrudan "Sunucu" servisi açaıp,sonra da bir "hisse" oluşturarak, ağdaki diğer iş istasyonları ile dosya paylaşabilir.
Dosya sunucuları da erişim yöntemi: İnternet dosya sunucuları sık erişilen Dosya Aktarım Protokolü (FTP) veya HTTP ile (web sunucularından farklı olarak,çoğunlukla statik dosyalar ek olarak dinamik web içeriği sağlamak) farklı erişimine göre kategorize edilebilir.LAN üzerindeki sunuculara genellikle SMB/CIFS protokolü (Windows ve Unix-like) yada NFS protokolü (Unix-like systems) ile erişilebilir. Veritabanı sunucuları, bir veritabanı aygıt sürücüsü ile paylaşılan bir veritabanı erişimi sağlamayan dosya sunucuları olarak kabul edilmez.Şebeke üzerinden yazıcıların erişimini sağlamakda mümkün.Tek bir dosya hizmet birden fazla bilgisayar ile erişilebilir olabilir: bir FTP sunucusu ile bir SMB sunucusu aynı dosya üzerinde çalıştırılabil.
Dosya Sunucusu Tasarımı
Depolama
Depolama bir dosya sunucusu üzerinde önemli işlevi vardır. Donanım birlikte bir ekip olarak birden fazla disk sürücüleri çalıştırmak için, bir disk dizi kurulumu geliştirilmiştir. Disk dizi (hızlı manyetik disklerden daha hızlı geçici hafıza) yanı sıra RAID depolama ve sanallaştırma gibi gelişmiş işlevlere sahip geçici ön bellek vardır.
Dosyalar
1990'larda, özel dosya cihazlar hizmet giriş ve NetApp filers, ağ kavramını (NAS) depolama bağlı popülerleşmiştir. Bu süre içinde dosya sunucuları hala genel amaçlı sunucular ve işletim sistemleri ile uygulandı.
Güvenlik
Dosya sunucuları genellikle sistem güvenliği belirli kullanıcılara veya gruplara dosya erişimi sınırlamak için bir şekilde sunuyoruz.Kullanıcıların, bilgisayar, uygulama, ağ ve erişimi kullanıcı veya grup kimliğine dayalı dosyaları hiyerarşik bir şrkilde bilgisayar ortamında çalıştırır.
Open Filer Projesi
Günümüz şartlarında ev veya iş yerinde kullandığımız bilgisayarımızda birbirinden farklı birçok dosya bulundurmakta ve kullanmaktayız. Ev ortamında genellikle müzik, video, fotoğraf gibi diğer dosya biçimlerine göre çok daha büyük olan verilerimizi tutuyoruz. İş ortamında ise çok gizli belgelerden tutunda, veritabanı ve web site yedekleri, rapor dosyaları veya disksiz sistemler için depolama alanlarını barındıran bilgisayarlar ve sunucu sistemleri kullanıyoruz. Hatta bu verileri sadece kendimiz değil başka kişilerle de paylaşmak ve kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu hizmetleri veren ücretli ve kapalı kodlu farklı yazılım ve donanım çözümleri bulunmakta. Son zamanlarda ev kullanıcıları farklı markalarda disk üreticilerinin ürettiği dış ortam depolama ürünlerini tercih etmeye başladılar. Firmalar ise kendi tercihlerine göre açık kaynaklı veya pahalı çözümler kullanmaya devam etmekte. Openfiler , veri depolama hizmetini kolay kullanımlı, güvenli, yüksek başarımlı bir şekilde hemde açık kaynak kodlu olarak sunan sunucu işletim sistemidir.
Openfiler ağ üzerinden veri depolama hizmetini oldukça kolaylaştıran yönetimi kolay bir sunucu işletim sistemidir. Openfiler’ın gelişmiş özellikleri ile NAS (Network Attached Storage) ve SAN (Storage Area Networking) hizmetlerinden kolayca yararlanmanızı sağlar. İster evde kendinize ait bir ağ depolama ortamı oluşturun; ister iş yerinde yedekleme, dosya paylaşımı gibi özelliklerinden faydalanın. Openfiler ile çok ortamlı ağlarda tüm ağ dosya hizmetlerini kullanabilirsiniz; yani Windows, Linux, Solaris vb. farklı işletim sistemleri üzerinden hizmetleri kolayca kullanabilirsiniz. Web tabanlı kolay kullanımlı arayüzü üzerinden kullanıcı hesaplarını, disk hacimlerini, disk kullanım kotalarını kısacası oldukça kapsamlı bir şekilde ağ depolama hizmetini her yönüyle kolayca kullanabilir ve ayarlayabiliz.
Ürünün öne çıkan özelliklerine bakacak olursak;
* Birleşik Depolama: NAS/SAN
* iSCSI target işlevselliği
* CIFS, NFS, HTTP, FTP Protokol desteği
* RAID 0,1,5,6,10 desteği
* Normal ya da sanallaştırmalı kurulum
* 8TB+ Journaled dosya sistemleri
* Dosya sistemi Erişim Kontrol Listesi (ACL)
* Zaman esaslı kopyalama desteği
* Dinamik birim (volume) yönetimi
* Başarılı web tabanlı yönetim
* Blok düzeyinde uzak kopyalama (remote replication)
* Etkin kullanımlı kümeleme hizmeti
Openfiler Projesinin şu an neler yapabildiğini ve gelecekte eklenecek özelliklerle neler yapabileceğini sıralayacak olursak;
Etkili Sanallaştırma
Zaman esaslı kopyalama desteği Çok diskli birim (volume) oluşturma
Çevrim içi birim (volume) genişletme
Birim kullanım raporlaması iSCSI birim ekleme ve çıkarma
Birim göçü & çoğaltması
Kullanıcı Hesap Yönetimi
Tam PAM desteği
NIS, LDAP, Hesiod - Kullanıcı bilgisi yapılandırması
LDAP, Kerberos 5, SMB – Kimlik denetim yapılandırması
Yerel & Genel (NIS, LDAP, SMB) kullanıcı & grup yönetimi desteği
Kota
Yerel ve genel grup kota yönetimi
Yerel ve genel kullanıcı kota yönetimi
Birim bazlı kota yönetimi
Toplam kota ve toplam parsel kota yönetimi
Kapsamlı Paylaşım Yönetimi Özellikleri
Birim bazlı paylaşım oluşturma
Çok-düzeyli paylaşım dizin ağacı
Her bir paylaşım üzerinde tam ACL (Access Control List) desteği
Her bir paylaşım üzerinde konakçı (Host) tabanlı ACL desteği
Her bir paylaşım üzerinde hizmet (NFS, CIFS, HTTP, FTP, Netware) etkinleştirme
Tam Endüstri Normu (standart) Protokol Takımı
TCP/IP ağ demetiMicrosoft Windows tabanlı istemciler için CIFS/SMB desteği
Tüm UNIX istemcileri için NFSv3 desteği WebDAV ve HTTP 1.1 desteği
iSCSI başlatıcısı iSCSI targetNFSv4 desteği (Kapsamlı Modül Takımı)
Apple Mac OS ve OS X için ACL desteğiyle birlikte Apple File Protocol (AFP) dosya paylaşımı
hizmeti FTP desteğiNetware istemci desteği
Kümeleme (Clustering) ve Etkin Kullanılabilirlik
GFS kümelenmiş dosya sistemi desteği
Cihaz arızalarında otomatik olarak yedek sisteme geçme desteği
FC HBA multipathing.
27 Mayıs 2009 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder