31 Ağustos 2009 Pazartesi

BackupPC de host ekleme ve backup alma

Şimdiye kadar yaptığımız işlemler sonucu BackupPC'nin web ara yüzünü gördük.Şimdi de bir client ekleyelim ve onu yedekleyelim.

BackupPC veri aktarımı için SSH kullanıyor.Bunu yapabilmesi için sunucudaki anahtarı istemciye bildirmemiz gerekiyor.Sırayla aşağıdaki adımları yapalım.

İstemci(Client) tarafında:

İstemcide rsync kurulu olması lazım.Eğer yoksa öncelikle onu derliyoruz.Daha sonra da yedeklemeyi alacak kullanıcıya kullanabilmesi için izin vermeliyiz.Eğer rsync yoksa derledikten sonra root olarak şu komutu çalıştırıyoruz:

echo “backuppc ALL=NOPASSWD: /usr/bin/rsync” >> /etc/sudoers

Server dan ssh keyi alabilmek için hem rsync hem de ssh i çalıştırmalıyız.Bu işlemi kullandığımız işletim sistemine göre koment yazarak hallediyoruz.Artık backuppc kullanıcı, rsync root kullanıcısı olarak kullanabilecek ve herhangi bir şifre girmemize gerek kalmayacak.

Sunucu tarafında:

Önce backuppc olarak sisteme giriş yapıyoruz ve açık anahtar üretiyoruz.

su backuppc
ssh-keygen -t rsa -C “backuppc”

Şimdi de bu anahtarı istemciye gönderiyoruz.Bunu ssh-copy-id komutu ile kolayca yapıyouz.Aşağıdaki komut otomatik olarak sunucudaki anahtarı istemciye ekleyecek.

ssh-copy-id backuppc@-ip adresi-

Daha sonra da istemciye bağlanalım.

ssh backuppc@-ip adresi-

~/.ssh/authorized_keys dosyasının başına bir kaç şey eklememiz lazım. Bu sayede sadece bir tane sunucu’dan giriş yapmamızı sağlayacak. Bu da güvenliği biraz daha artıracak.

vim ~/.ssh/authorized_keys

Yukarıdaki komutu yazarak, bu dosyanın önüne from=”sunucu’nun hostname” yazacağız, burada sunucunun alan adı neyse onu yazmamız lazım, bendeki örnek şu şekilde:

from=”suat-laptop” ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAABIwAAAQEAvWh3e …..

Her şeyi tamamladık şimdilik. Web ara yüzünü açtıktan sonra bi kaç ayar daha yapacağız.

Sol taraftaki Edit Hosts kısmını tıklıyoruz ve Hosts sekmesini tıklıyoruz.Bura Add butonunu tıklıyoruz ve açılan kutucuklara host ismini ve kullanıcılarını giriyoruz ve üst taraftaki Save butonunu tıklıyoruz.Şimdide sol üstten ekledğimiz hostu seçiyoruz.Hostumuzun Edit Config kısmını tıklıyoruz ve Xfer sekmesine giriyouz.Burda da XferMethod kısmını rsync olarak değiştiriyoruz.Ayrıca RsyncClientCmd kısmını $rsyncPath $argList+ ve RsyncClientRestoreCmd kısmını da $rsyncPath $argList+ diye değiştiriyoruz.Son olarak da RsyncShareName kısmını da yedeğini almak istediğimiz dizin olarak ayarlıyoruz.

BackupPC bilgisayarlardan aldığı netbios ismine göre işlem yapıyor.Ama linuxda bilgisayarlara bu isim atanmıyor.Bunu yapacağımız ufak vi değişiklikle halledeceğiz.İstemci(client) bilgisayarda şu komutları uygulayalım.

vi /etc/nsswitch.conf

Açılan dosyada hosts: files dns satırının sonuna wins ekleyelim.

Şimdide hostumuzun home sayfasına giderek StartFullBackup butonuna tıklayarak yedekleme işlemini başlatıyoruz.Aldığımız yedekleri Browse Backup başlığı altında oluşan hataları ise LOG file başlığı altında görebiliriz.

Herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda, BackupPc kullanıcılar listesinden gereken yardımı alabilirsiniz.

6 Ağustos 2009 Perşembe

Openfiler da BackupPC & Apache Ayarları

BAckupPC yazılımını apache web server üzerinde çalıştırabilmek için hem BackupPC'nin hem de Apache'nin sistem dosyalarında ufak değişiklikler yapacağız.Öncelikle BackupPC'nin dosyalarından başlayalım.Eğer siz de kurulum yaparken benim yaptığım gibi yaptıysanız değişiklikleri rahatlıkla aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.Ancak kurulum sırasında yazlılımları farklı dizinlere kurduysanız değişik yapmak için o dizindeki dosyaları açmalısınız.Şimdi BackupPC nin CGI kullanıcı arayüzü ayarlarını yapalım,bunun için aşağıdaki talimatları izleyelim.

Ben vi text editörünü kullandım.Bu editörü kullanırken oldukça dikkatli olmalısınız çünkü yapılan değişiklikleri geri alınmaz oldukça zor.Şimdi kısaca bu editörün nasıl kullanıldığını anlataacağım.

Dosya içerisinde satırlar arasında dolaşmak için yön tuşlarını kullanabiliriz.Eğer dosyaya bir şey yazmak ve ya silmek istiyorsak i harfine basıyoruz.Dosyanın alt kısmında -insert- diye bir yazı görünecek.Bu dakikadan itibaren yön tuşlarını kullanarak istediğimiz konuma yazı yazabilir ve ya istediğimiz konumdan yazı silebiliriz.İşlemimiz bitince Esc tuşuna basarak yazma modundan çıkabiliriz.Değişiklikleri kaydedip çıkmak istediğimiz zaman da :wq yazar enter a basarsak dosyadan çıkmış oluruz.

vi /etc/BackupPC/config.pl

Bu komutu yazdıktan sonra karşımıza sistem dosyasının içindeki kodlar gelecek.Bu dosyada CGI user interface configuration settings kısmını bulup şu değişiklikleri yapıyoruz.

$Conf{CgiAdminUserGroup} = 'backuppc';
$Conf{CgiAdminUsers} = 'backuppc';

Bu kısımda da Apache'nin 1x sistem dosyasının kodları karşımızda.Bu dosyada da şu değişiklikleri yapıyoruz:

vi /usr/local/apache2/conf/httpd.conf

User backuppc //bu değişiklik 65. satırda yer alıyor
Group backuppc

DocumentRoot "/usr/local/apache2/htdocs" //bu değişiklik 104. satırda yer alıyor

ScriptAlias /cgi-bin/ "/srv/www/cgi-bin/" //bu değişiklik 251. satırda yer alıyor

< ... "srv/www/cgi-bin"> //bu değişiklik 267. satırda yer alıyor
AllowOverride None
Options None
Order allow,deny
Allow from all

< ... >

Bu dosya ya son olarak aşağıdaki linkte yer alan Mod_perl Setup başlığı altında To tell apache use mod_perl to execute BackupPC_Admin add this to apache's 1x httpd.conf file: satırı altındaki kodu ekliyoruz.

http://backuppc.sourceforge.net/faq/BackupPC.html#step_9__cgi_interface

Bu kısımda ise Apache'nin 2x sistem dosyasının kodları karşımızda.Bu dosyada da şu değişiklikleri yapıyoruz:

vi /etc/httpd/conf/httpd.conf

KeepAlive On //bu değişiklik 74. satırda yer alıyor


LoadModule perl_module modules/mod_perl.so //bu satırı 199. satrıra ekliyoruz

User backuppc //bu değişikliği 231. satırda yapıyoruz
Group backuppc


DocumentRoot "/usr/local/apache2/htdocs" //bu değişiklik 281. satırda yer alıyor

Şimdi mod_perl.so dosyasını apache nin konfigürasyon dosyasında değişiklik yaptığımız için gerekli dizine kopyalamamız gerekiyor.

cp /usr/local/apache2/modules/mod_perl.so /etc/httpd/modules/

Son olarak da /srv/www/cgi-bin dizinine backuppc kullanıcısının erişimine izin vermemiz yeterli olacaktır.Bunun için de root olarak şu komutları yazıyoruz

chown -R backuppc:backuppc /srv/www/cgi-binBackupPC_Admin

Bu aşamayıda hallettikten sonra da hem Apache'yi hem de BavckupPC'yi çalıştırıyoruz.

/etc/init.d/httpd start
su backuppc
/etc/init.d/backuppc start

Artık aşağıdaki link yardımı ile BackupPC'nin web arayüzünü görebiliriz.

http:// -ip adresi- /cgi-bin/BackupPC_Admin

Eğer BackupPC kurulumunda ve ya ayarlarında bir sorun yaşarsanız buradan bilgi alabilirsiniz.