BackupPC veri aktarımı için SSH kullanıyor.Bunu yapabilmesi için sunucudaki anahtarı istemciye bildirmemiz gerekiyor.Sırayla aşağıdaki adımları yapalım.
İstemci(Client) tarafında:
İstemcide rsync kurulu olması lazım.Eğer yoksa öncelikle onu derliyoruz.Daha sonra da yedeklemeyi alacak kullanıcıya kullanabilmesi için izin vermeliyiz.Eğer rsync yoksa derledikten sonra root olarak şu komutu çalıştırıyoruz:
echo “backuppc ALL=NOPASSWD: /usr/bin/rsync” >> /etc/sudoers
Server dan ssh keyi alabilmek için hem rsync hem de ssh i çalıştırmalıyız.Bu işlemi kullandığımız işletim sistemine göre koment yazarak hallediyoruz.Artık backuppc kullanıcı, rsync root kullanıcısı olarak kullanabilecek ve herhangi bir şifre girmemize gerek kalmayacak.
Sunucu tarafında:
Önce backuppc olarak sisteme giriş yapıyoruz ve açık anahtar üretiyoruz.
su backuppc
ssh-keygen -t rsa -C “backuppc”
Şimdi de bu anahtarı istemciye gönderiyoruz.Bunu ssh-copy-id komutu ile kolayca yapıyouz.Aşağıdaki komut otomatik olarak sunucudaki anahtarı istemciye ekleyecek.
ssh-copy-id backuppc@
Daha sonra da istemciye bağlanalım.
ssh backuppc@-ip adresi-
~/.ssh/authorized_keys dosyasının başına bir kaç şey eklememiz lazım. Bu sayede sadece bir tane sunucu’dan giriş yapmamızı sağlayacak. Bu da güvenliği biraz daha artıracak.
vim ~/.ssh/authorized_keys
Yukarıdaki komutu yazarak, bu dosyanın önüne from=”sunucu’nun hostname” yazacağız, burada sunucunun alan adı neyse onu yazmamız lazım, bendeki örnek şu şekilde:
from=”suat-laptop” ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAABIwAAAQEAvWh3e …..
Sol taraftaki Edit Hosts kısmını tıklıyoruz ve Hosts sekmesini tıklıyoruz.Bura Add butonunu tıklıyoruz ve açılan kutucuklara host ismini ve kullanıcılarını giriyoruz ve üst taraftaki Save butonunu tıklıyoruz.Şimdide sol üstten ekledğimiz hostu seçiyoruz.Hostumuzun Edit Config kısmını tıklıyoruz ve Xfer sekmesine giriyouz.Burda da XferMethod kısmını rsync olarak değiştiriyoruz.Ayrıca RsyncClientCmd kısmını $rsyncPath $argList+ ve RsyncClientRestoreCmd kısmını da $rsyncPath $argList+ diye değiştiriyoruz.Son olarak da RsyncShareName kısmını da yedeğini almak istediğimiz dizin olarak ayarlıyoruz.
BackupPC bilgisayarlardan aldığı netbios ismine göre işlem yapıyor.Ama linuxda bilgisayarlara bu isim atanmıyor.Bunu yapacağımız ufak vi değişiklikle halledeceğiz.İstemci(client) bilgisayarda şu komutları uygulayalım.
vi /etc/nsswitch.conf
Açılan dosyada hosts: files dns satırının sonuna wins ekleyelim.
Şimdide hostumuzun home sayfasına giderek StartFullBackup butonuna tıklayarak yedekleme işlemini başlatıyoruz.Aldığımız yedekleri Browse Backup başlığı altında oluşan hataları ise LOG file başlığı altında görebiliriz.
Herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda, BackupPc kullanıcılar listesinden gereken yardımı alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder